Návod ke klíčení řepy a mangoldu

Jak na řepu a mangold?

Jak na řepu a mangold?

Specifické nároky řepy a mangoldu ke klíčení


Přátelé,

červená řepa není jen tak. Pro klíčení červené řepy si prosím zapamatujte následující: řepa (stejně tak mangold) potřebuje:

-hodně vody

-vyšší teplotu

-společnost

-pohyb

...to mě připomíná, že bych taky snesla zas nějakou tu dovolenou. No nic, dopřejme aspoň těm semínkům několik procedur....

Nejlepší variantou, jak vypěstovat kvalitní klíčky červené řepy, je prostě normální skleněná nádoba. Může být po domácku s gázou (lépe umělohmotnou) nebo komerční s plastovým víkem. To je už celkem jedno.

Je jen málo lidí, kterým se povede pěstovat klíčky červené řepy v Biomisce. Zkusit to samozřejmě můžete, ale moc dobře to nejde. Chybí možnost dostatečné koupele, ačkoliv můžete i zde trochu improvizovat a ten sifon vždy na chvilku uzavřít nějakým drobným předmětem.


Vlhkost a teplota:


Naložte semínka červené řepy na 24 h nebo klidně i déle do vody. Ideální teplota je mezi 22-24 °C. Řepa nepotřebuje světlo ke klíčení. Tak jestli máte vyhřátou kotelnu, tak jí tam dejte. Ale nezapomeňte ji pravidelně proplachovat.


Při každém proplachování, ji nechte odstát ve vodě na nějakých deset dvacet minut (stejně, jako třeba Mungo). Když ji tam necháte déle, tak se vůbec nic nestane. Naopak, já ji pravidelně zapomínám a najdu skoro utopená semínka až druhý den a vůbec jim to nevadí...


Jakmile začnou semínka klíčit, tak budou chtít trochu světla. Nemusí to být hned, ale až bude prostě klíčit většina semínek. Je důležité podchytit ten pravý okamžik, protože, jestli řepa nemá dostatek vlhkosti a trochu vyšší teplotu, tak klíčí nestejnoměrně.


Takže přemístíme řepu na parapet. Jak jednou vyklíčí, tak už stačí normální teplota okolo 20 °C, aby klíčky krásně vyrostli. Stále proplachujeme minimálně 2x denně a necháme vždy trochu odstát ve vodě.


Všimla jsem si, že červená řepa vůbec netrpí, když se trochu zapaří na sluníčku. Semínka neplesniví a klíčům to docela prospívá. Samozřejmě se to nesmí přehánět. Ale jiné klíčky, zejména brokolice, hořčice, jetel, už by byli na vyhození. Řepa a mangold si to očividně užívá.


Společnost:


Semínek řepy musíte dát trochu více. Dostatečně vlhké prostředí zajistíte i ve sklenici jenom dostatečným množství semen. Semínka jsou velká, tak vznikne vždy dojem, že těch klíčků je prostě málo. Ale není tomu, tak: jestli si někdy uděláte tu práci a spočítáte počet klíčků a semen, tak budete překvapeni.


Proč pohyb?


Je trochu pracné oddělit semínka od klíčků ručně. Semínka jsou velká, tak se konzumovat moc nedají. Je na to jednoduchá finta:


potřebujeme jenom hrnec a sítko a zase vodu. Sítko položíme na hrnec a napustíme vodou. Do sítka vložíme dostatečně naklíčená semínka. Nejlépe rukou dáme semínka do pohybu, aby plavala jako ve víru. Semínka se oddělí a klesnou ke dnu. Nebudou ještě všechny „zralá", ale vytvoří se takový chuchvalec klíčků, který můžete odebrat. Semínka (naklíčená, nevyklíčená, doklíčená) dáme zpět do sklenice k dalšímu klíčení. Tak docílíme, aby zůstalo dostatečné množství semínek ve sklenici a aby opožděnci měli čas doklíčit. Vůbec se nebojte tam nechat i ty ostatní semínka. Semínka červené řepy toho snesou hodně.


Při klíčení červené řepy si dávejte pozor, aby Vám špičky kořínků nelezli skrz gázu a aby se nepřilepovali na suchou sklenici. Velice rychle černají a nevypadá to moc hezky.


Tak přátelé, klíčíme....


J.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení