Jetel luční, semínka ke klíčení
Trifolium pratense
Jetel luční je rostlina z čeledi bobovitých. Jeho malé semínko má tvar ledvinky. Je to směs barev: žlutá, hnědá, fialová semínka. Klíčků se dočkáte do 7-8 dnů a lístky mají krásně sytou zelenou barvu. Namočte semínka do vody po dobu 8-12 h a následně proplachujte 2-3x denně.
Upozornění: jetel nesnáší vysoké teploty. V létě je potřeba zajistit dostatečné proudění vzduchu. Bohužel některé naklíčovací misky to neumožňují, nebo jenom nedostatečně.
Klíčky jetele lučního obsahují velké množství bílkovin, vitamíny A, skupiny B (kromě B12), C a E, minerály, jako fosfor, draslík, hořčík a vápník. Klíčky mají uklidňující účinky na nervový systém, uvolňují svalové křeče a napomáhá detoxikaci těla.
Jejích lahodná chuť se ocení především v salátech zeleninových nebo vařených.
Jeden z mnoha receptů
Sušené hovězí maso s klíčky jetele lučního
50 g nasekaného sušeného hovězího masa
50 g klíčků jetele lučního
50 g extra panenského olivového oleje
20 g citrónové šťávy
1 lžíci Dijonské hořčice
sůl
pepř
Smíchejte klíčky jetele se sušeným masem. Olivový olej lehce našlehejte s hořčicí, citrónem, solí a pepřem. Pokapejte touto směsí maso s klíčky a podávejte s Toskánským chlebem.
A kdo nemá náladu ještě upéct chleba, tak tomu poslouží i naše šumava. Toskánský chléb je taková trochu rarita: jednak se nepoužívá sůl a kvásek se dělá den předem. Tento kvásek je ovšem z kvasnic, ne jako u nás známý kvásek z mouky a vody, který se pak nechá kvasit několik dní a nahrazuje klasické kvasnice.
Složení: semena jetele. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINU).