Řepka, semínka ke klíčení a pro pěstování Microgreens
Brassica napus
Řepka olejka patří do čeledi brukvovitých. Je to blízká příbuzná třeba brokolice, zelí ale i naší hořčice. Semínka jsou kulatá, tmavě hnědá a klíčí velice rychle. Řepka nemá u nás moc dobrou pověst, všichni si představí ty žluté lány. Ale věřte, že tato řepka stojí za vyzkoušení.
Když semínka řepky budete pěstovat jako Microgreens, musíte jim zajistit stálou vláhu. Medium, v kterém budete klíčit řepku, nesmí nikdy vyschnout. Kropte jemně vodou podle okolních podmínek 2-3 krát denně.
Výhonky řepky jsou cenným zdrojem vitaminu C. Dále obsahují vitaminy A, B, D, E a K a minerály vápník, železo, fosfor a hořčík. Je to prostě prvotřídní "biopalivo" :-).
Výhonky řepky mají lehce šťiplavou chuť, která potěší a osvěží. Hodí se k různým druhům potravin. Můžete s nimi vylepšit saláty, omáčky, polévky i maso. Velice ladí s rybami, a to jak se syrovými, tak s různě upravenými.
Jeden z mnoha receptů
Dušená treska s výhonky řepky olejky
600 g tresky
cca 1l zeleninového vývaru
50 g klíčků řepky
10 g nadrobno krájené pažitky
30 g extra panenského oleje
Tresku podusíme v zeleninovém vývaru. Necháme odkapat a vykostíme. Masíčko rozložte na talíř, posypte klíčky a pažitkou. Těsně před servírováním pokapejte olejem.
Složení: semena řepky. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINUA.