Pelyněk estragon
Artemisia dracunculus
Pelyněk estragon je narozdíl od pelyňku pravého jen mírně hořký, lehce nasládlý, se stopou anýzové a pepřové chuti. Ve Francii je nepostradatelný v kuchyni. Koření se jím různé pokrmy z masa, ale i zeleninové a vaječné pokrmy. Přidává se na poslední chvíli, protože delší tepelnou úpravou ztrácí chuť. Také se nakládá do octa nebo oleje, určitě znáte estragonový ocet. Přidává se i do letních koktejlů pro ozvláštnění chuti.
Pelyněk estragon však není jen koření, je to i účinná léčivka. Obsah živin a esenciálních olejů je velmi prospěšný pro naše tělo. Jeden z esenciálních olejů se dokonce používá ve stomatologii jako přírodní lokální anestetikum a antiseptikum. Pelyněk estragon též obsahuje antioxidanty, vitamíny A, B, C, minerály mangan, hořčík, měď, draslík, zinek, vápník a železo.
Pěstování: Pelyněk estragon vyséváme od konce února do poloviny března nejlépe do substrátu pro bylinky. Vyklíčí i v zahradní zemině vylehčené pískem a malým množstvím zralého kompostu. Po vzejití přesazujeme do květináčků. To už stačí běžná zahradní zemina, opět trochu vylepšená kompostem. Pelyněk estragon můžete pěstovat s úspěchem i v truhlíku na balkóně, dokonce i v květináči na parapetu v kuchyni. Seřezáváme průběžně podle potřeby, nebo třikrát ročně a usušíme si zásobu na zimu.