Mexické fazole se žampiony

Mexické fazole se žampiony

Mexické fazole se žampiony

- pro 4 osoby

- vegánské, vegetariánské, lze kombinovat s masem

- vhodné pro začátečníky

- časové trochu náročnější
  doba vaření fazolí cca. 1 h až 1 h 20 min
  ostatní příprava cca. 30 min

-lze znovu ohřívat i mrazit

500 g bílých fazolí v suchém stavu
2 konzervy loupaných a sekaných rajčat
6-8 velkých žampionu
2 velké cibule
4 stroužky česneku
asi 20 cm řapikatého celeru
trochu oleje, může být i olivový
sůl
třtinový cukr, asi tak dvě lžíce
trochu kvalitní sojové omáčky
pepř
dvě špetky kumínu
chilli papričky

zelený koriandr nebo petržel, jarní cibulku

Fazole naložíme den předem. Druhý den vaříme do měkka, bez jakýchkoliv přísad. Stále dolíváme horkou vodu aby byly tak akorát ponořené. Jakmile změknou odstavíme hrnec a necháme je v horké vodě dojít. Při vaření co nejméně míchat aby nepraskaly.

Ve velké pánvi si připravíme žampiony: nakrájíme na celkem velké kousky, trochu podlijeme vodou, osolíme přidáme trochu oleje, opepříme. Ploténku dáme na nejvyšší stupeň a přiklopíme pokličkou nebo další pánví dnem nahoru. Jakmile začnou pouštět vodu, poklop odstraníme a necháme vydusit. Snížíme teplotu a dušení přejde pomalu do smažení.

Slijeme fazole, ale vodu ponecháme.

Přihodíme cibulku nahrubo nakrájenou. Smažíme pozvolna asi 5 min. Přidáme česnek a řapíkový celer. Až vše chytne trochu barvu, uhasíme rajčaty.

Necháme pozvolna bublat asi dalších 10 minut. Tato směs by měla mít konzistenci asi jako lečo. Když bude chybět tekutina tak přidáme trochu vody, vyvařené z fazolí.

Ted hlavně dochutit: snese to hodně solí i cukru, pár kapek sojové omáčky.

Přidejte chili papričky, ne moc, jen tak akorát, přidat se dá vždy.

Pokud máte dostatečně velkou pánev přidejte fazole k rajčatové směsi. Pokud ne, tak použijte větší hrnec a vše opatrně promíchejte. Znovu dochuťte solí cukrem a pepřem popř. chilli papričkami.

Ozdobte zeleným koriandrem a jarní cibulkou.

Tipy, triky, zlepšováky, anebo jak ušetřit:

pro Ty, který se fakt bez masa neobejdou, celé ozdobte lehce osmaženými plátky slaniny. Ta chuť se k tomu hodí, a uspokojí ty naše masožravce.

Místo jedné konzervy rajčat můžeme přidat obyčejný protlak, nebo když přimhouřím oko i trochu kečupu.

No, a když něco zbude, tak z toho uděláme dokonalý dip na tortilla chipsy nebo s čerstvou zeleninkou:

rozmixujeme asi tak jeden až dva hrnky „fazolové hmoty" a pokusíme si jí trochu „občerstvit".

Přidáme asi 10 cm jemně nasekaného řapíkatého celeru, malou cibulku, třeba i jarní, pár kapek limetky ( třeba i octa), nadrobno nakrájenou červenou papriku a jeden chilík navíc.

Můžeme i přidat hrstku strouhaného parmazánu, který to trochu zahustí a přidá takovou nadnesenou chuť.

Servírujeme v misce, kterou dáme na velký talíř, vedle na talíř nasypeme chipsíky a trochu nakrájené jarní cibulky. Úspěch zaručen.

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.
Používanie analytických nástrojov nám umožňuje lepšie porozumieť potrebám našich návštevníkov a tomu, ako používajú našu stránku. Môžeme použiť nástroje prvej alebo tretej strany na sledovanie alebo zaznamenávanie vášho prehliadania našej webovej stránky, na analýzu nástrojov alebo komponentov, s ktorými ste interagovali alebo ste ich používali, zaznamenávanie udalostí konverzií a podobne.
Môžeme používať súbory cookie a nástroje tretích strán na zlepšenie ponuky produktov a/alebo služieb našej alebo našich partnerov, jej relevantnosti pre vás na základe produktov alebo stránok, ktoré ste navštívili na tejto webovej stránke alebo na iných webových stránkach.

Prihlásenie