Habanero omáčka

Přidáno: 10. 7. 2017 13:48:45 Počet shlédnutí: 1408

10 Červenec 2017

Recept na domácí Habanero omáčku

Habanero omáčka

Jak já jí s oblibou nazývám: Habanero, sůl, ocet a dost.

Je to ta nejlepší chuť, kterou můžete z Vaších Habanero papriček dostat. Je několik variant, a je jenom na Vás, jak budete trpělivý. Samozřejmě můžete použít i jiné chilli papričky, anebo je namíchat, ale ze samotného Habanera, ať je červený nebo žlutý, zlatý nebo čokoládový, je to prostě bomba.

Rychlá varianta:
Papričky opláchneme a odstraníme semínka (proboha, nezapomeňte na rukavice). Necháme trochu oschnout. Zvážíme a přidáme cca. 10% solí a 10 % vinného octa. Vše rozmixujeme ve vhodném mixeru nebo pomocí ponorného. Nedýchat!!! a nestrkejte nos nad nádobu. Ti trochu nešikovní, ať si klidně nasadí ochranné brýle. A to myslím fakt vážně.

Omáčku naplníme do malých lahviček nebo sklenic a necháme minimálně týden odpočnout. Nádobu ještě můžeme vypláchnout malým množství octa. Bylo by škoda, kdyby tam něco zůstalo. Je lepší omáčku skladovat v ledničce, ale vydrží na chladném a temném místě několik týdnů.

Profi varianta:

Nasekáme celé umyté chilli papričky. Zvážíme a přidáme 10 % solí. Nasypeme do větší sklenice, dobře promícháme a uzavřeme. Na tmavém a chladném místě necháme odstát 3-4 týdny. Jednou týdně odstraňte víko a za pár vteřin zase důkladně uzavřete. Červené chilli dostanou časem krásně sytou rubínovou barvu. Žluté trochu ztmavnou až do barvy karamelové.

Po 4 týdnech přidejte 10% vinného octa a dobře promíchejte. Nechte další týden až dva odstát.

Pak celou hmotu dejte do mixéru a rozmixujte co nejvíce. Když bude směs moc hustá, tak přidejte trochu octa. Pak ten polotovar Vaši Habanero chilli omáčky postupně propasírujte přes vlasové síto, aby zbyla jenom taková suchá směs. Nevyhazujte!

Prolisovanou tekutinu naplníme do malých lahviček a pevně uzavřeme. Do malých sklenic se moc nehodí, protože je docela tekutá, podobně jako světoznámá omáčka z papriček Tabasco.

Necháme minimálně další týden odpočinout a chladném a tmavém místě.

Moje zkušenost je, že tato omáčka vydrží v lednici klidně i dva roky, tedy pokud skutečně vydrží...

Tak, a teď nám ještě zbývá hromada „chilli odpadu":

udělejte si skvělou domácí curry pastu, marinádu na grilováné maso, nebo další skvělou omáčku. Bude se to hodit.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Naše webová stránka ukládá data na vašem zařízení (cookies a úložiště prohlížeče), aby bylo možné identifikovat vaši relaci a dosáhnout základní funkčnosti platformy, zážitku z prohlížení a zabezpečení.
Můžeme ukládat data na vašem zařízení (soubory cookie a úložiště prohlížeče), abychom mohli poskytovat doplňkové funkce, které zlepšují váš zážitek z prohlížení, ukládat některé vaše preference bez uživatelského účtu nebo bez přihlášení, používat skripty a/nebo zdroje třetích stran, widgety atd.
Použití analytických nástrojů nám umožňuje lépe porozumět potřebám našich návštěvníků a tomu, jak naši stránku používají. Můžeme použít nástroje první nebo třetí strany ke sledování nebo zaznamenávání vašeho procházení našich webových stránek, k analýze nástrojů nebo komponent, se kterými jste interagovali nebo je používali, k zaznamenávání konverzních událostí a podobně.
Můžeme používat soubory cookie a nástroje třetích stran k vylepšení nabídky produktů a/nebo služeb naší nebo našich partnerů, její relevance pro vás na základě produktů nebo stránek, které jste navštívili na tomto webu nebo na jiných webových stránkách.

Přihlášení