Veganské chili con carne

Přidáno: 10. 7. 2017 13:44:20 Počet shlédnutí: 1610

10 Červenec 2017

Vychutnejte si bezmasitou verzi Chili con carne

Veganské chili con carne

- pro 4 osoby
- lze kombinovat s „nevegetariány" a „nevegany"
- vhodné pro absolutní začátečníky
- příprava 20 min a cca. 30 min bublání
- dobře se zamrazuje i ohřívá

250 g červené čočky
0,75 l zeleninového vývaru
2 cibule nakrájené nahrubo
trochu oleje
2 stroužky česneku, nahrubo nakrájené nebo prolisované
1 kávová lžička kumínu (ne kmínu, ale kumínu...)
1 konzerva loupaných sekaných rajčat, cca. 400 g nebo čerstvých, loupaných
1 rajský protlak
1-2 konservy kidney beans (červené fazole)

na dochucení kvalitní sojovou omáčku
sůl
1 lžíci třtinového cukru

a teď:
2 středně ostré chili papričky nebo např. 1 habanero. Když budou jíst i děti, klidně vynecháme a dáme na stůl hotovou ostrou omáčku, popř. sekanou čerstvou papričku.

na ozdobu trochu čerstvého zeleného koriandru, popř. hladkolisté petržele, jarní cibulku

Chce to velký hrnec: nahrubo nakrájenou cibuli dáme na oleji trochu osmáhnout. Po pár minutách přidáme půlku kumínu a česnek. Přisypeme červenou čočku ( suchou, nenamáčenou) a ještě chvilku pozvolna smažíme. Až to pěkně vyschne (ale nemělo by se to připálit), přidáme zeleninový vývar. Pozor, bude to docela prskat.

Necháme chvilku povařit pak přidáme loupaná rajčata a protlak. Chuť doladíme solí, cukrem a sojovou omáčkou. Přidáme zbytek kumínu.

Nakonec přidáme červené fazole. Čočka změkne asi tak za 20 až 25 minut a vůbec se nemusíte bát, že by se rozvařila. Snese toho dost i další ohřívání.

Posypeme zeleným koriandrem nebo hladkolistou petrželkou a jarní cibulkou.

Tipy, triky, zlepšováky. nebo jak ušetřit:

červené fazole můžete uvařit z klasických sušených, ale není to úplně ono.

když použijeme čerstvá rajčata, tak necháme vařit trochu déle, aby se trochu vyvařila přirozená kyselost. Pokud máte super-sladká rajčata ze zahrádky tak to není třeba.

Moje oblíbená varianta:

Místo červených fazolí používám sojové kostky (neochucené!!!). Na toto množství asi 80-100 g. Naložit tak na 30 minut, povařit dalších 10 minut ve vodě bez dalších přísad a pak pořádně vymačkat. Pozor, jsou uvnitř dost horké. Kdo nemusí tu lehce papundeklovou chuť ať to opakuje ještě jednou. Kostky lehce pokrájet.

Pro zpestření lze přidat na posledních pár minut řepíkatý celer a mraženou kukuřici.

Můžeme připravit den předem. Hezky se to rozleží.

Přílohy: zelený salát s chilli-dressingem nebo česnekovou bagetu.

A kdo se prostě neobejde bez masa: dětem přidejte teplý párek, „tvrdým chlapům" opečenou klobásu.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení