Curry pasta
Přidáno: 10. 7. 2017 14:44:37 Počet shlédnutí: 3450
10 Červenec 2017
Jednoduchý recept na curry pastu, vždy po ruce.
Tak tady se teda může každý pořádně vyřádit, anebo udělat hned několik curry past do malých a ještě menších skleniček. Jenom si dávejte pozor, když použijete čerstvé suroviny, jako třeba čerstvý zázvor nebo česnek. Vaše domácí Curry pasta by se mohla i v ledničce rychle kazit. Tudíž je lepší tyto vlastní výtvory spotřebovat co nejdříve. Nebojte se, měsíc určitě vydrží, ale při prvním náznaku nehezkého zbarvení nebo dokonce plísní, okamžitě celý obsah skleničky vyhoďte.
Z trvanlivých surovin vydrží Curry pasta klidně i půl roku v lednici.
Tak, co do toho dáme?
1 lžíci krájených čerstvých chilli papriček. Můžeme odstranit semínka, ale důležité to není. Můžeme stejně tak použít „ chilli odpad" z naši habanero chilli omáčky.
1 lžičku celého koriandru
1 lžičku cumínu
trochu zázvorového octa a malý kousek nakládaného zázvoru, popř. asi 1 cm čerstvého zázvoru a lžičku octa. Když nemáte nic, tak použijte sušený mlety zázvor, ale je to docela barbarství.
1 lžičku čerstvé nebo sušené citrónové trávy
1 lžíce pasty z garnátů, nebo dvě lžíce rybí omáčky
Trochu oživíme cumín a koriandr tím, že oboje dáme krátce opražit na suché pánvi. Necháme vystydnout a zpracujeme v hmoždíři na prach.
Smícháme všechny další přísady a zpracujeme, až vznikne hustá pasta.
Do čerstvé varianty můžeme přidat čerstvý zázvor a česnek. Oloupaný zázvor nastrouháme nebo prolisujeme v lisu na česnek a získáme hlavně šťávu.
Touto pastou můžeme třeba před grilováním namazat masíčko. Kdo má rád sladké, tak až ke konci grilování, může maso potřít ředěným medem s vodou. Až ke konci proto, aby se maso nepřipalovalo a mělo čas se dobře propéct..
Že v Curry pastě nebylo curry?!? Nebylo, no...Můžete ho tam dát, ale opatrně, protože chuťově to stáhnete úplně jinam. Nepoužívejte třeba klasické žluté Madras-curry, nebo podobně. Jeho chuť je příliš intenzivní. Garam masala je lepší volba. Koneckonců musíte sami vědět k čemu tu pastu budete používat.
Udělejte si takový neutrální základ a pak můžete další přísady podle aktuální nálady a chutí dodat a pouze v malém množství, které zrovna potřebujete.