Proč klíčit?!?
Klíčit, klíčit, klíčit
Proč klíčit?!?...
....protože to je dokonalá metamorfóza zdánlivě neaktivní hmoty. Semínka, které se promění ve výbuch chemických reakcí a už se to nedá zastavit. Když to semínko navlhčíte, probudíte v něm jeho biologické hodiny a spustíte proces miliardu proměn enzymů, které vás do několika dnů odmění zdravou a lahodnou pochoutkou. Je to zázrak.
To malé semínko vyvine obrovskou sílu, aby se znej stál klíček. Bobtná, bobtná, až do prasknutí. Bílkoviny makaj na nejvyšší obrátky, aby proti těžké konkurenci v přírodě obstály. Je to boj o přežití. Tato první fáze rostlinky je přeměnou zdánlivě mrtvé hmoty na superpotravinu ve vším všudy.
No, a my to vlastně moc řešit nemusíme. Naše semínka necháme bezpečně klíčit v bezpečnosti domova a to několika způsoby, bez ohrožení vegetace z okolí nebo jiných nepřátel.
Co obsahují? V první řadě mraky vitamínů a minerálů, které náš organismus potřebuje. Pomáhají řešit různé neduhy a léčit nemocí. Na to máme sice léky a potravinové doplňky ale když klíčíme, tak si tyto věci prostě vyrobíme sami a skoro zadarmo.
Důvod pro klíčení si najde každý: děti to prostě milují a ještě mohou sledovat jak hezky rostou. Chlapy ocení pestrou chuť a my dámy, víme proč je konzumovat.
Napomáhají regeneraci buněk (působí proti volným radikálům), odstraňují poruchy trávení, pročišťují organismus. Další specifické vlastnosti si přečtete u jednotlivých popisů semínek ke klíčení.
Ale nejdůležitější věc je, že chutnají. Je tisíce receptů jak uplatnit klíčky nebo výhonky, zejména ve studené kuchyni ale mohou se použít i při vaření. Je to trochu o fantazii, a s klíčky se dá prostě kouzlit do nekonečna.
Vraťme se k procesu klíčení: v první fázi svého života vydá každá rostlinka své maximum a my toho jednoduše využijeme v náš prospěch. Konzumací klíčku „přetáhneme" do našeho organismu jeho sílu. A že to stojí zato. Řada vitamínů a minerálních látek působí tam, kde je tělo potřebuje. Nepotřebné se jednoduše vyplaví. S klíčky se snad nikdo ani předávkovat nemůže, na rozdíl od léků a potravinových doplňků.
Historie klíčení semínek
Historie klíčení je dlouhá asi 5000 let. Jeho původ je pravděpodobně Čína. Klasika, zas ta Čína. Možná se klíčilo i jinde, ale vzhledem k tomu, že Čína byla v té době vždy o pár kroků napřed před ostatními kultury, tak se dochovaly i záznamy.
Další významné záznamy o klíčení pocházejí z doby prvních mořeplavců. Na dlouhých cestách na moři se začaly brzy šířit kurděje. Jednoduše řečeno nedostatek vitamínu C. Díky rozvoji a taky globalizaci tento problém v Evropě už neřešíme.
To ovšem neznamená, že přesvěcené „bůčkaře" v naších zemích nemohou trpět nedostatku vitamínů celkově. Zvlášť u těchto lidí, je důležité aby klíčky skutečně chutnaly a aby to nebylo jen pro jejích zdraví. Teď už je jenom na vás, dámy, propašovat tyto lahůdky do jejích pravidelných jídelníčků. Nějaké ty recepty tady ještě vymyslíme. Začneme třeba pochoutkami k pivu. Třeba pomazánka ze syrečků s cibulkou a nenápadně přidáme třeba klíčky Daikon radish.
Vegani a vegetariáni už dávno vědí, která bije. Bez klíčků by si život nedovedli představit. Tak zejména vás bych chtěla překvapit širokou nabídku semínek ke klíčení v našem e-shopu.
A pro vás, kteří jste pouze příležitostnými „klíčkařy" je tento vzkaz: klíčky a výhonky už dávnou nejsou jenom řeřicha na vatě, AlfaAlfa neboli vojtěška nebo nějaké mixy, na které občas narazíte. Dá se klíčit téměř všechno, ale semínka tomu musí být uzpůsobena.
Ze semínek, které jsou určená ke klíčení nevypěstujete plnohodnotnou rostlinku jednotlivých druhů, i když to láká. Podařit se to může ale nestojí to za to. Naše semínka jsou vyšlechtěna na maximální klíčivost. To znamená, že jsou šlechtěna tak, aby probíhaly výše uvedené procesy v maximální míře a tak jak je očekáváme.
Teď je načase si naklíčit nějakou tu exotiku. Je to vlastně blbost, až na výjimky o žádnou „exotiku" nejde, známe to vše z naších zahrádek nebo aspoň ze supermarketu.
Klíčení je tak jednoduché, že se do toho zamilují i lidí, který k zahradničení nemají příliš kladný vztah anebo ty podmínky prostě nemají.
Možností klíčení je několik
Nejjednoduší je klíčení ve sklenici. Potřebujete k tomu
-zavařovací sklenici o obsahu 0,75 nebo 1 l se širokým hrdlem. Stačí obyčejná zavařovačka.
- kus husté síťoviny, bavlněnou nebo umělohmotnou
- pevnější gumičku
- misku, do které můžete položit sklenici tak, aby se opírala v uhlů cca. 45° o její okraj.
- no, a pochopitelně semínka ke klíčení, vodu, teplo, světlo
Trochu lépe se hodí zavařovačky ze specializovaných obchodů na klasické zavařování, se skleněným víkem (které nepotřebujeme). Jsou širší než klasické okurkové a lepe budou držet rovnováhu v misce.
Přiměřené množství semínek ke klíčení (většinou stačí dvě polévkové lžíce, záleží na druhu, který zvolíte) naložte na pár hodin, nebo přes noc do vody. Krouživým pohybem dáme semínka do pohybu a opatrně slijeme. Opakujeme jednou, dvakrát. Tím vyplavíme případné nečistoty, které by přes hustou síťku jinak neprošli.
Připevníme síťku gumičkou a vylijeme zbytek vody a rovnou ještě jednou propláchneme. Pak už jenom postavíme sklenici na okraj misky, aby odtekla zbylá voda.
Nádobu dáme na světle místo, nikoliv na slunce. Ideální teplota je od 18-22 °C. Proplachujeme 2-3 krát denně. Podle druhu semínek, se dočkáte klíčků během pár dnů.
Pak nechte klíčky naposledy odkapat a nádobu dejte do lednice. Některé klíčky tam ještě pěkně dorostou. Před použitím dejte porci klíčku do obou dlaní a tekoucí vodou odstraňte slupičky semínek, pokud vám tedy vadí. U některých semínek to moc nejde ale něco se vždy vyplaví. Položte klíčky na papírovou utěrku a nechte okapat.
Ze začátku vám některé to semínko nebo klíček prostě uteče. Ale naštěstí jích máte určitě docela dost.
Na trhu jsou i naklíčovací misky. Ceny se pohybují tak od 300 do 700 Kč. Výhoda je, že mají 2 nebo 3 patra a můžete pěstovat několik druhu klíčků najednou.
Pak je tu známé klíčení na vatě. Není vhodné pro všechny druhy klíčků, protože kořínky tou vatou prorostou a pak se musí stříhat. A to je docela škoda. Hodí se zejména na řeřichu a trvá to o poznání déle než ve sklenici nebo naklíčovací misce.
Někdo používá hlíněný květináč v podstatě stejným způsobem jako sklenici. Odtok se síťkou je pak dole. Květináč udržuje správnou vlhkost, musí se ovšem občas vyvařit. Je vhodný způsob zejména pro ječmen, žito nebo pšenici.
Je jedno, pro kterou možnost se rozhodnete, vždy dbejte na dostatečnou hygienu. A to se netýká jenom použitých nádob ale i okolí v kterém budete klíčit. Neklíčte v bezprostřední blízkosti pokojových rostlin. Šoupnout to jen tak mezi květináče na parapet není dobrý nápad. Na kuchyňské lince musíte zajistit aby při vaření nebo krájení vám ty klíčky nepřekáželi. Používejte k proplachování vždy čistou a nezávadnou vodu. O dešťovku nebo vody ze studny tyto klíčky opravdu nestojí. Před manipulaci s klíčky si vždy umyjte ruce. Prostě nechte vládnout běžný lidský rozum z trocha opatrnosti.
Někdy se to pokazí. Ano, muže se to stát. Někdy se stane, že bez důvodu klíčky začnou během pár hodin páchnout. Vypadají zatím hezky ale stejně je zahoďte. Mohlo se tam připlést něco, co způsobí hnilobu vašich klíčků. Poškozená semínka, málo kvalitní semínka, znečištěná voda, příliš vysoká teplota okolí, nedostatečné proplachování nebo nedostatek odvětrávání. To všechno může způsobit hnilobu, která není na první pohled patrná, ale přesto klíčky raději vyhoďte.
Ale pozor, některá semínka mají zejména na začátku klíčení svůj typicky pach. Třeba hořčice, no, ta asi nikomu v prvních dnech moc nevoní. To záleží i trochu na teplotě, při které klíčí. Hořčice klíčí už během 12 hodin, kolikrát je ještě namočená. A právě v těchto prvních dnech je nejostřejší. Je škoda ji neochutnat v této fázi.
Některé semínka mají zemitou vůni skoro po celou dobu klíčeni. Zejména z rodinky řepy a mangoldu ale i pískavice nemusí někomu vonět, ale je to pro ně typické.