Sleva až 20 %? Jak na to? Klikni zde

 

Perila zelená, Shiso, 100 semínek

Perila zelená, Shiso, 100 semínek

Hodnocení produktu: 4/5 (3x)

Vaše hodnocení:

NOVINKA

Perila zelená, Shiso (Perilla frutescens), min. 100 semínek

55 Kč s DPH

47,83 Kč

Dostupnost: Skladem

Perila zelená, Shiso

Perilla frutescens

Perila je bylinka, která je rozšířená od Himaláje až po Japonsko. Kromě tradičního použití v korejské a japonské kuchyni je také hodně používána v tradiční čínské medicíně.

Je to letnička, která v dobrých podmínkách dorůstává až do jednoho metru. Květy jsou drobné, podobají se bazalce. Lístky připomínají kopřivu.Často se sama vysemení a tak jí můžete sklízet mnoho let. Je to vlastně i okrasný keř a tak slouží hned třikrát: sklízíte lístečky, semínka a hezky se na ní dívá.

Semínka Perily se sejí rovnou do kypré země nebo do květináče od března klidně až do června anebo na podzim v říjnu a listopadu. Semínko perily potřebuje ke sklíčení světlo, tak ho jenom lehce „pocukrujte" hlínou. Perilu můžete i předpěstovat od února na parapetu a pak jí přesadit na záhonek do sponu cca. 25x25 cm. Pak ale brzo vykvete a lístečky ztrácí chuť. Je potřeba, květy odstranit co nejdříve.

Rostlinka snese i polostín, jinak se jí daří nejlépe na slunném místě. Zalívat chce spíše trochu více, ale snese dobře i pár dnů sucha.

Doporučuje se, rostlinku perily zaštipovat jako bazalku, aby vytvořila bohatý keřík.

Chuťově je to směs máty, citrónu, koriandru a anýzu a bůhví čeho ještě. Lístečky se používají k okoření masa a ryb, při výrobě sushi anebo do asijských polévek a salátů. Olej z perily se hodí i do sladkých pokrmů.

Její léčivé účinky jsou mnohokrát doloženy. Používá se hlavně při bronchitidě a při astmatu.

Je to silný antioxidant. Novější výzkumy ukazují, že má i protialergické a protizánětlivé účinky. Jsou studie, které potvrzují, že látky obsažené v Perile, jako Luteolin a kyselina rozmarýnová, zpomalují růst rakovinových buněk.

Klíčení: 14 dní, při 20°C, semínko potřebuje ke klíčení světlo
Stanoviště: plné slunce

Nový komentář

* (Povinné)

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info