Pak Choi červené, semínka pro pěstování Microgreens a lístečků Baby Leaf, 100 g

Pak Choi červené, semínka pro pěstování Microgreens a lístečků Baby Leaf, 100 g

Hodnocení produktu: 3/5 (1x)

Vaše hodnocení:

Pak Choi červené (Brassica campestris chinensis), semínka pro pěstování Microgreens a lístečků Baby Leaf, 100 g. Země původu: Itálie.

130 Kč s DPH

113,04 Kč

Dostupnost: Skladem

Výrobce: Hortus Sementi

 

Pak Choi červené (Pak Choy), semínka pro pěstování Microgreens a lístečků Baby Leaf

Brassica campestris chinensis

Pak Choy červené, nebo Pak Choi. Tak to už možná neznáte. Je to zelené čínské zelí s nádechem fialové barvy a jako každé zelí je z čeledi brukvovitých. Jako Microgreens na vašem parapetu a následně na talíři bude vypadat nádherně. Asijská kuchyně se bez Pak Choi neobejde. Může se jíst syrové nebo krátce dušené nebo osmažené.

Semínka jsou malá, kulatá, světlehnědé barvy. Výhonek má červené stonky.

Potenciál výhonků Pak Choi je obrovský. Už jen že má minimum kaloríí, tak se dá baštit vlastně neomezeně. Obsahuje hodně vlákniny, takže se hodí proti vysokému cholesterolu a pro dobré zažívání. Obsahuje velké množství vitamínů, zejména A a C a také B1, B2, B3, B5 a B6 a minerálů, jako draslík, vápník, sodík a kyselinu listovou.

Dále obsahuje, stejně jako brokolice, látku sulforafan, která má zřejmě schopnost zabránit buňkám, aby předávaly „ty špatné" informace. Nevylučuje se, že právě sulforafan může mít pozitivní vliv při léčbě rakoviny.

Že je Pak Choi superpotravina už víme, ale jak na ni? Protože receptů z klíčků a výhonků tady už bylo dost, uvádím jeden ze „vzrostlé" zeleninky. A při té příležitosti připomínám, že ze semínek microgreens normální zelenina nevyroste. Jsou to speciální semínka pro pěstování výhonků.

Ale malé lístečky na salát z nich vypěstujete. Pak Choi si na vyšší vrstvě zeminy (6-10cm) můžete vypěstovat do formy baby leaf. Bude to trvat poněkud déle, asi 4-6 týdnů, ale stojí zato si počkat. Pro baby leaf vysévejte Pak Choi trošku méně hustě, malá semínka sice mají ráda společnost, ale lístečky budou potřebovat trochu prostor.

Jeden z mnoha receptů:

Cizrnové curry po česku

1 l mléka nebo jednu velkou konzervu kokosového mléka
250 g sušené cizrny, namočenou přes noc a pak vařenou na skus
2 cibule na větší kostičky
kousek řapíkatého celeru na kousky asi 1 cm
2 stroužky česneku
dva hrnky na 1 ½ cm kousky nakrájeného Pak Choi, částečně odstraníme tmavší červenou nebo zelenou část listů
2 menší mrkve na kostičky
2 vrchovaté lžíce koření curry (pro začátečníky je asi nejlepší „Madras")
trochu chili
olej na smažení
1 lžíci mouky na zahuštění
rybí nebo sojovou omáčku na dochucení

a když Vám toho přijde málo, tak přidejte

přes noc namočené jidášovo ucho (černá houba), na proužky, nebo šitake
dvě malá filátka třeba tresky mražené, na kostky asi 3x3 cm. Nemusí ani rozmrznout, jen tak aby se dala krájet a přidáme 3-5 minut před koncem varu.

A jdeme na to: studené mléko dáme do většího hrnce a metlou zamícháme mouku a curry koření. Opatrně zahřejeme, popř. přidáme houbičky a povaříme pár minut. Odstavíme. Přidáme vařenou cizrnu.

Na pánvi krátce osmahneme mrkev s celerem, přidáme cibulku a nakonec česnek. Vše by mělo být ještě lehce křupavé. Zeleninu přendáme do hrnce.
Pánev lehce očistíme už jenom krátce osmahneme Pak Choi a zase přidáme do hrnce.

Teď máte před sebou plný hrnec parádního curry. Curry přivedeme opět k varu a přidáme kousky ryby. Vše necháme ještě chvilku probublat. Míchejte opatrně, aby se ryba nerozpadla.

Nakonec dochutíme rybí nebo sojovou omáčkou a ozdobíme koriandrem nebo petrželkou. Podáváme s rýží.

Variant je tisíce. Jenom si něco vymyslet. Třeba místo ryby osmažené kousky kuřecích prsíček. Vynechat cizrnu a dát více zeleniny a masa, nebo mořských plodů. Mrkvičku můžete nakrájet na slabé nudličky, přidat zázvor, chili,...

Složení: semínka Pak choi. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).

 

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info