Ají Panca, Ají Brown
Capsicum baccatum
Aji Panca je výjimečná paprička, která pochází z přímořských oblastí Peru. Je rozšířená také v Bolívii. Každý, kdo už něco pochopil o papričkách, ihned řekne, že to je typický zástupce capsicum annuum. Ale není tomu tak, je to capsicum baccatum, tudíž paprička křídlatá. Peruánská kuchyně se bez ní neobejde.
Není super pálivá. No, jak pro koho :-). Ale když odstraníte „žebra" a semínka, tak vynikne její plná sladká ovocná lehce jakoby uzená chuť. Papričky jsou až 12 cm dlouhé a pěkně masité.
V zemi původu se často suší a zpracovává se do různých past. Neodmyslitelně patří do peruánské pochoutky „anticuchos". Anticuchos jsou marinované špízy kuřecího nebo hovězího masa, které se grilují na ulici. Prostě takový „street food".
Vyslovuje se pánka. Není to žádný panča (nějaká pančovaná paprička...), prostě ÁHI PÁNKA
Rostlinka je docela velká. Proto jí dopřejte dostatek místa ve skleníku nebo aspoň dostatečně velký květináč.
Klíčení: 14-21 dní při 22 °C
Jak využít tuto extravagantní papričku?
Těšte se na nové recepty ODKAZ. A jeden základní chili recept předem:
pastu, jako základ marinády na maso, si vyrobíte v pohodě doma. Je to strašně jednoduché:
odstraňte semínka Ají Panca a nechte jenom čisté „ masíčko". Hoďte do mixeru a přidávejte postupně tolik oleje, aby vznikla krásná hladká hmota. Přidejte pár kapek octa špetku solí. No a je to. V ledničce vydrží až tří týdny.
Když použijete sušeně papričky, tak je spařte vařící vodou a nechte 10-20 minut bobtnat.