Černá ředkev - zelenina neuvěřitelné síly. Jak chuťové (je ostrá), tak hlavně po zdravotní stránce. Musím zmínit alespoň ty nejdůležitější: zvyšuje imunitu, povzbuzuje činnost mozku, posiluje dobrý stav chrupu a kostí, má antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky. Zlepšuje peristaltiku střev a tím i trávení, užívá se i při onemocnění žlučníku. A nyní jak si tento poklad vypěstujete:
Dobrá rada: černá ředkev vám vyroste za 100-130 dní. Výsev provádějte od července do poloviny srpna do řádků 20cm a jednotíme na 10-15cm. Pozor, vyjednocené rostlinky černé ředkve nevyhazujte na kompost. Omyjte, nasekejte nebo ještě lépe natrhejte a přimíchejte do salátu. Mladé listy černé ředkve mají podobnou chuť jako listy hořčice a obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, podobně jako bulvy. Černá ředkev potřebuje dostatečnou zálivku. Při nedostatečné zálivce tvoří duté bulvičky. Ale nebojte se, to jen kdybyste ji opravdu mořili suchem:-)