Pampeliška lékařská, 0,3 g semen

Pampeliška lékařská, 0,3 g semen

Hodnocení produktu: Zatím bez hodnocení. Buďte první!

Vaše hodnocení:

NOVINKA

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale), 0,30 g semínek. Země původu: Itálie.

29 Kč s DPH

25,22 Kč

Dostupnost: Skladem

Výrobce: Hortus Sementi

Pampeliška lékařská, semena

Taraxacum officinale

Pampelišku, čili smetánku lékařskou, používáme u nás především jako léčivku. Ale to je docela škoda, protože se mohou sloučit její léčivé účinky a zároveň využít její listy jako salát. A teď už vás slyším: brr, takovou hořčinu, kdo to má jíst. Jde to, jen vědět, jak na to. Například ve Francii to umí skvěle. Asi tak dva-tři týdny před sklizní listů je přiklopí květináčem, kbelíčkem či jinou nádobou, aby se zabránilo přístupu světla, a došlo k vybělení listů. Listy zkřehnou, ztratí tu hořko-svíravou chuť, a chutnají skutečně téměř jako salát. No, spíše jako salátová čekanka :-). Trochu hořkosti zůstane. Ale to je právě ta léčivá substance, kvůli které stojí zato smetánku jíst.

Nejléčivější z pampelišky je však kořen. Tam neočekávejte nějaký gurmánský zázrak, je to prostě lék. Kořen pomáhá čistit a regenerovat játra, čistí a posiluje ledviny, žlučník, slinivku, podporuje proces trávení, růst červených krvinek, snižuje krevní cukr, krevní tlak, cholesterol,, je účinný i při léčení revmatizmu a srdce. Dokonce začali lidé používat kořen pampelišky při doléčení nádorových onemocnění, ale až po ukončení léčby, aby nedošlo ke kontraindikaci.

A jak kořen použít? Nadrcené kořeny jednoleté smetánky sbírané na podzim vložíme do sklenice se širokým hrdlem, zalijeme 60% pálenkou nebo lékařským lihem, a necháme v temnu čtyři týdny stát. Občas protřepeme. Po třech týdnech slijeme přes sítko nebo plátýnko, a užíváme 3x denně před jídlem. Začněte opatrně 1-2 kapky do deci vody, a postupně zvyšujte až na 25 kapek. Já nemám ani kapátko, naleju si tinkturu z kořene smetánky na lžičku, zamíchám do trochy vody, a nemusím nic počítat.

Kdo nemůže nebo nechce alkohol, může si udělat detoxikační čaj z 1 lžíce omytých a nadrcených kořenů smetánky, 2 lžic kopřivy a 1 lžíce listů jitrocele. Vložíme směs do konvičky, zalijeme 3dl vroucí vody a necháme stát až do vychladnutí na teplotu "k pití". Tento čaj pijeme 2-3x denně po dobu tří týdnů, potom si uděláme týden pauzu. Můžeme si dát takových koleček víc za sebou. Nejúčinnější je tato kůra na jaře a na podzim, ale má smysl kdykoliv během roku.

Smetánka je jeden z nejbohatších zdrojů betakarotenu. Betakarotenu a flavonoidů má 4x víc než slavná a vychvalovaná brokolice. Nic proti ní, ale pampeliška roste rychle a po celý vegetační rok! Navíc obsahuje další vitamíny, kyselinu listovou, vit.B, E, a C, lutein, zeaxantin na oči, spousty dobře vstřebatelného vápníku, hořčík, draslík, mangan, železo, a je nejspíše největším zdrojem vit.K1 - 650% doporučené denní dávky.Obsahuje toho mnohem víc, toto je jen hrubý výčet. Prostě opravdová a nedoceněná superpotravina.

Pěstování smetánky lékařské-pampelišky: výhoda pampelišky je, že stále dokola obrůstá. Když si dáte práci s bělením listů, a to ani žádná práce není, máte vlastně na jednom záhonku po celou sezónu nekonečný salát s přidanou léčivou hodnotou. A jak tedy na to. Vysejte semínka smetánky do hnízd po pěti až sedmi-osmi, prostě jak to tam spadne, přibližně 1-2cm hluboko, ve sponu 30x30, abyste mohli pokládat na trsy listů nádobky pro vybělení. Někomu stačí bělit jen týden, nemusí mít zcela vybělené listy. I tak zkřehnou.

Po zasetí zalévejte pravidelně než vzejdou, pak už méně, pokud budete chtít na podzim sklízet nejcennější část pampelišky-kořeny. Listy po vybělení odřezávejte nad srdíčkem, aby vám vyrostly další. Roste opravdu rychle. Pokud budete chtít sklízet jen kořeny, můžete vysít smetánku do řádků 30cm, a po vzejití vyjednotit na 3-5cm. Listy budou husté, ale vytvoří se pěkné kořeny. Podmínka je propracovaná půda, aby kořeny nebyly moc rozvětvené.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info