Nakládaný zázvor

Nakládaný zázvor

Není to chilli recept, ale chilli bez zázvoru, je jako...něco si vymyslete. Hodí se vždy, když potřebujete zázvor čerstvý a není zrovna po ruce, když trochu spěcháte anebo ten Váš čerstvý zázvor v lednici už zase není čerstvý.

Kupujte na nakládání jenom absolutně čerstvý zázvor. Nesmí být měkký, nebo vrásčitý ani nahnilý. Neberte kousky, které jsou příliš malé, nebo mají hodně malých „větviček". Při loupání byste se zbytečně vztekali.

Použijte nejmenší nožík. Kde to prostě nejde, tak ten kousek uříznete jinak se snažte se, aby zůstali co největší kousky.

V pokrmu rozdíl oproti čerstvému zázvoru nepoznáte a lák se dá použít k dochucování dalších jídel a marinád. Vždy tam, kde potřeba určitá kyselost anebo potřebujete zázvorovou chuť, bez aby si někdo na ten zázvor kousnul.

Tak jdeme na to:

použijeme klasický lák na okurky. Až na konec přidáme ještě trochu octa nebo octové esence. Můžete klidně použít VÁŠ lák, ale bez hořčičného semena. Jenom čirý.

1 l vody
0,25 l octa, ideální je ocet rýžový
75 g cukru
40 g solí
12 ks sladidla (lze nahradit opět cukrem)

+ trochu octa navíc

Lák povaříme 10 min a necháme vychladnout.

Oloupeme čerstvý zázvor. Jestli máte vyloženě ostré struhadlo na okurku (plátky), tak ho použijte. Když ne, tak zbývá jenom ostrý nůž a trochu trpělivosti. Nastrouháme nebo nakrájíme podélně na co nejslabší a při tom největší plátky. Nepovedené plátky a konce dáme stranou; proč, no přece proto, aby ty ostatní byli povedené.

Zalijeme studeným nebo vlahým lákem a sterilujeme 10 minut při teplotě 80-90 °C.

Další použití: opláchnout a zalít vařící vodou. Je to dobrý čaj nebo limonáda. Lze křoupat místo kinedrylu :-)

Máme dovolenou do 12. prosince 2021

Milí přátelé, zjistili jsme, že i my můžeme vyčerpat své síly, a tak jsme se rozhodli na měsíc přerušit prodej semínek a dobít si baterky. Děkujeme Vám za pochopení, a těšíme se na Vás po dovolené.

Nové objednávky budeme přijímat od 12. prosince a budou odeslány v pořadí v jakém přišly.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.
Používanie analytických nástrojov nám umožňuje lepšie porozumieť potrebám našich návštevníkov a tomu, ako používajú našu stránku. Môžeme použiť nástroje prvej alebo tretej strany na sledovanie alebo zaznamenávanie vášho prehliadania našej webovej stránky, na analýzu nástrojov alebo komponentov, s ktorými ste interagovali alebo ste ich používali, zaznamenávanie udalostí konverzií a podobne.
Môžeme používať súbory cookie a nástroje tretích strán na zlepšenie ponuky produktov a/alebo služieb našej alebo našich partnerov, jej relevantnosti pre vás na základe produktov alebo stránok, ktoré ste navštívili na tejto webovej stránke alebo na iných webových stránkach.

Prihlásenie