Pečená papriková omáčka

Je to omáčka, která se hodí vždy

žádné grilování a stahování šlupek z paprik z igetitových sáčků: nesnáším to!
je to tak na 5-6 skleniček
celkem jednoduchý recept ale časově trochu náročnější (včetně úklidu :)
potřebujeme 5 litrový hrnec a tyčový mixer

Hodí se ke grilovanému masu a zelenině, do wrapu, jako dip, nebo jako základ pomazánky

900 g bílých paprik nepálivých, bez jádřinců
600 g dýně (Hokaido, nebo jinou)
2 stonky řapíkatého celeru
2-3 střední cibule
3 stroužky česneku
trochu olivového oleje

3 lžíce rajčatového protlaku
3 lžičky solí
1 lžíce cukru;
1-2 lžíce sojové omáčky, ideálně světlé (nemusí být)
½ dcl octa balsamico nebo jiného bílého octa
½ lžičky mletého kumínu
1 lžíci mleté papričky chipotle
popř. 1 chilli papričku

Plech vyložíme hliníkovou folii, včetně záhybů a potřeme lehce olivovým olejem. Dýni nakrájíme na menší kousky (Hokaido se loupat nemusí). Papriky rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky 2-3 cm, moc na tom nezáleží.Z řapíkatého celeru stáhneme pár těch tvrdších vláken a nakrájíme na menší kousky.Dýni dáme na plech a do trouby na 200°C a asi po 10-15 minutách přidáme papriky a celer.

Vše občas promícháme a necháme trochu chytit barvu. Pozor, aby se napálily „špičky". Mělo by to trvat asi tak 50-60 minut celkem.

Cibulky nakrájíme a dáme pomalu smažit na pánev s trochou oleje, po 5 minutách přidáme nakrájený česnek. Stačí když bude jen lehce osmáhnutá.

Zeleninu přesypeme to velkého hrnce přidáme cibulku podlijeme trochu vody a vaříme dalších 30 minut na mírném ohni. Občas zamícháme popř. přidáváme trochu vody. Mělo by to už samo houstnout.

Přidáme 3 lžíce rajčatového protlaku, 3 malé lžičky solí, 1 lžíci cukru , 1-2 lžíce světlé sojové omáčky, ½ dcl octa a ½ lžičky mletého kumín.

Necháme chvilku vychladnout a rozmixujeme do hladké hmoty. Můžeme přidat opět trochu vody. Vrátíme na plotnu.

Nakonec přidáme lednu lžíci chipotle a jestli omáčka pro Vás není dost pálivá tak jednu najemno nakrájenou chilli papričku.

Vše ještě jednou krátce povaříme a plníme do sterilních skleniček. Okamžitě ještě horké uzavřeme vyvařenými víčky. Pokud Vám omáčka vychladne, tak jí musíte znovu ohřát. A nejpozději teď oceníte ten velký hrnec. Ohřívejte omáčku velice pomalu, nebo jej bude plná kuchyň. Konzistence je zhruba jako dětská kaše a klidně vyprskne metr daleko.

Jak vyvářet sklenice: dejte je do trouby na 20 min, při teplotě 120 °C. Víčka stačí nechat vyvařit 5 minut a pod pokličkou nechat dojít dalších 15 minut. Z víček jenom odklepejte vodu, neotírejte je utěrkou. Hrany skleniček, když se úplně netrefíte s omáčkou otřete navlhčenou papírovou kuchyňskou utěrkou, nikdy a fakt nikdy kuchyňským hadříkem.

Nalepte etiketu (fakt se to hodí) a skladujte na přiměřeně chladném místě. Omáčka by měla vydržet i jeden rok. Po otevření spotřebujte do týdne.

Další využití:

jako dip: přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a bylinky. Jako dip k brambůrkám, krekrům nebo syrové zelenině

jako pomazánka: přidejte do pomazánkověho másla. Přidávejte postupně a stále míchejte. Klidně přidejte trochu tvarohu a nadrobno nasekanou sladkou nebo ostrou papričku, nebo jinou zeleninku, která křupe, bylinky.

Recept na ohnivé roury (těstoviny) bude brzy. ODKAZ

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie