Nakládaný hermelín
Nakládaný hermelín
zvládne to každý
chuťovka k pivu nebo vínu
je potřeba nechat hermelín minimálně dva až tři dny odležet
v lednici vydrží až 14 dní
Zkuste někde v zahraničí popsat jak nakládáte hermelín..... Budou Vás mít za vraha, nějakých zvířátek.... Vyzkoušela jsem to na zahraničních návštěvách a reakce byla vždy stejná: fuuuj, to tady jíte, jo...????
Proto nepožívejme mezinárodní výraz „Camembert", ale klasický český HERMELÍN. Naložený bude z něj pořádný dravec.
Tak do toho:
použijeme nízkou asi půllitrovou sklenici s víkem. Nádherně by vypadal třeba v těchto sklenicích od německé firmy WECK.
2 hermelíny nebo více
slunečnicový olej na zalití
2 lžíce sekané petrželky, popř. další bylinky
1 stroužek česneku
trochu solí
a teď: podle chutí mraky nakládaných chili papriček.
V malém množství lze použit i čerstvé ale může to celkem rychle kvasit. Stejně tak, jako když použijete čerstvou cibuli. Nedělejte to.
Postup:
Hermelíny nakrájejte na osminky. Z bylinek, česneku a soli vytvořte pastu. Pokročilé v hmoždíři jinak stačí obyčejná miska.
Osminky hermelínu nakrojte vodorovně, ne úplně, jenom tak aby držela ta vnější slupka pohromadě a naplňte bylinkovou pastou.
Dejte trochu oleje na dno nádoby a vložte každou osminku do připravené lahve, střídavě se chili papričkou, prostě znovu složte ten původní tvar. Dejte tu papričku nebo kousek papričky mezi ty řezné plochy. Jednak to hezky vypadá a zároveň to zabraňuje tomu, aby ty osminky zase k sobě srostli. Můžete řeznou plochu trochu potřít olejem.
Do otvoru, který vznikne uprostřed, dejte klidně další papričky. Lovci to ocení.
Zalijeme olejem, aby byli Hermelíny potopené.
Necháme minimálně dva až tři dny odležet. První noc třeba ve špajzu, ale pak v lednici.
Výhoda je, že se mohou odebírat jednotlivé kousky. Dámy to jistě ocení, protože to není úplně dietní záležitost. Ale co s tím naděláme, když to je tak dobré....
Tipy, triky, zlepšováky, nebo jak ušetřit:
Kupujte jeden hermelín na víc. Do oleje, který zbude, můžete naložit ještě jeden kousek. Můžete to i násobit, prostě každý podle svých potřeb. Ale více než dva cykly do jednoho oleje nedoporučuji.
Jako další koření lze použít skoro cokoliv. Ale nesmí to být příliš aromatické. Na jaře je třeba vhodný česnek medvědí (alium ursinum) nebo celoročně jeho náhražka alium tuberosum, což je čínská pažitka. Libeček silně omezte, bazalka se celkem hodí. Čerstvá majoránka je moc aromatická, sušenou používat přiměřeně.