Papriková marmeláda s chilli papričky

jinou asijskou omáčku už nebudete chtít

je to taková napodobenina thajské sladké a ostré omáčky. Vydrží dlouho, protože je bez přidaného škrobu. Nemusíme pracně odstraňovat slupky s paprik.

celkem jednoduchá záležitost, málo ingrediencí

doba přípravy: cca. 1 h

recept je na 4-5 malých skleniček

potřebujete 5 litrový hrnec a mixer

1 kg bílých paprik nepálivých bez jádřinců
300 g dýně, třeba Hokaido bez semínek, nemusí se loupat (není po ruce dýně, použijeme třeba mrkev a cuketu)
500 g cukru
200 g cibule
8 stroužku česneku na hrubé plátky
1 dcl octa balsamico bílý, nebo jiný bílý ocet
1-2 cm zázvoru nebo nakládaný
3 lžičky solí
2-3 ostré chilli papričky
popř. trochu citrónové nebo limetkové šťávy na „doladění"

Pokud použijete mrkev a cuketu, je potřeba tuto zeleninu předem trochu povařit. Je to rychlejší.

Tak hurá do toho:

Papričky nakrájíme nahrubo, dýni na menší kousky. Zasypeme cukrem a necháme chvilku odpočnout. Občas zamícháme.

Mezi tím dáme na pánev nakrájenou cibulku a česnek nasucho. Pánev by měla mít silné dno a postup by měl být fakt hodně pomalý, aby se to nepřipálilo. Jakmile cibulka „začne vonět smaženou cibulkou, ačkoliv je ještě bledá, odstavíme.

Směs papriček začneme ve velkém hrnci pomalu ohřívat. Přidáme cibulku s česnekem. Postupně přidáváme ocet, nadrobno nasekaný zázvor a sůl. Přidejte část nakrájených chilli papriček.

Vaříme pozvolna až, se to začne samo trochu zahušťovat, minimálně tak 45-50 minut. Směs necháme trochu vychladnout a důkladně rozmixujeme.

Tuto kašičku znovu přivedeme opatrně v varu. Na vychládlý talířek dáme malou lžičku marmelády a dáme na pár minut do mrazáku. Jednak aby jsme vyzkoušeli, jestli je směs dostatečně hustá, ale taky kvůli chuťové zkoušce.

Jak vyvářet sklenice: dejte je do trouby na 20 min, při teplotě 120 °C. Víčka stačí nechat vyvařit 5 minut a pod pokličkou nechat dojít dalších 15 minut. Z víček jenom odklepejte vodu, neotírejte je utěrkou. Hrany skleniček, když se úplně netrefíte s omáčkou otřete navlhčenou papírovou kuchyňskou utěrkou.

Nalepte etiketu (fakt se to hodí) a skladujte na přiměřeně chladném místě. Omáčka by měla vydržet i jeden rok. Po otevření spotřebujte do týdne maximálně do dvou.

Tipy, triky, zlepšováky:

Marmelády, omáčky, hořčice a další chutnají v teplém stavu o dost jinak, než když vychladnou. Tak si to jedou prostě vyzkoušíme. Klidně i vícekrát, když nám výsledek nevyhovuje. Každý má ty chuťové buňky trochu jiné, tak si to dolaďte podle sebe. Hlavně ostrost. Ta je fakt hodně individuální.

-když je marmeláda moc řídká, vlastně by měla být taková polořídká a ne beton, tak jí ještě chvilku povaříme.

-když to chce víc ohně, tak přidáme nadrobno nakrájené chilli papričky. Bude to celkem hezky vypadat, protože omáčka je žlutá a kousky červených chilli tam budou jako ozdoba. Klidně tam dejte všechno chilli až po mixování. Má to ovšem malý háček:

on ten capsaicin z těch malých bestii se uvolňuje postupně. Největší nápor je po prvním ohřívání. Vnímá to hlavně nos. Tak ho tam moc nestrkejte. Jestli máte tu trpělivost, tak chilli přidávejte postupně. Byla by škoda, kdyby se to „přepálilo".

A tady máte ty nejkrásnější skleničky pro vaši marmeládičku!

 

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení