Pečená papriková omáčka

Je to omáčka, která se hodí vždy

žádné grilování a stahování šlupek z paprik z igetitových sáčků: nesnáším to!
je to tak na 5-6 skleniček
celkem jednoduchý recept ale časově trochu náročnější (včetně úklidu :)
potřebujeme 5 litrový hrnec a tyčový mixer

Hodí se ke grilovanému masu a zelenině, do wrapu, jako dip, nebo jako základ pomazánky

900 g bílých paprik nepálivých, bez jádřinců
600 g dýně (Hokaido, nebo jinou)
2 stonky řapíkatého celeru
2-3 střední cibule
3 stroužky česneku
trochu olivového oleje

3 lžíce rajčatového protlaku
3 lžičky solí
1 lžíce cukru;
1-2 lžíce sojové omáčky, ideálně světlé (nemusí být)
½ dcl octa balsamico nebo jiného bílého octa
½ lžičky mletého kumínu
1 lžíci mleté papričky chipotle
popř. 1 chilli papričku

Plech vyložíme hliníkovou folii, včetně záhybů a potřeme lehce olivovým olejem. Dýni nakrájíme na menší kousky (Hokaido se loupat nemusí). Papriky rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky 2-3 cm, moc na tom nezáleží.Z řapíkatého celeru stáhneme pár těch tvrdších vláken a nakrájíme na menší kousky.Dýni dáme na plech a do trouby na 200°C a asi po 10-15 minutách přidáme papriky a celer.

Vše občas promícháme a necháme trochu chytit barvu. Pozor, aby se napálily „špičky". Mělo by to trvat asi tak 50-60 minut celkem.

Cibulky nakrájíme a dáme pomalu smažit na pánev s trochou oleje, po 5 minutách přidáme nakrájený česnek. Stačí když bude jen lehce osmáhnutá.

Zeleninu přesypeme to velkého hrnce přidáme cibulku podlijeme trochu vody a vaříme dalších 30 minut na mírném ohni. Občas zamícháme popř. přidáváme trochu vody. Mělo by to už samo houstnout.

Přidáme 3 lžíce rajčatového protlaku, 3 malé lžičky solí, 1 lžíci cukru , 1-2 lžíce světlé sojové omáčky, ½ dcl octa a ½ lžičky mletého kumín.

Necháme chvilku vychladnout a rozmixujeme do hladké hmoty. Můžeme přidat opět trochu vody. Vrátíme na plotnu.

Nakonec přidáme lednu lžíci chipotle a jestli omáčka pro Vás není dost pálivá tak jednu najemno nakrájenou chilli papričku.

Vše ještě jednou krátce povaříme a plníme do sterilních skleniček. Okamžitě ještě horké uzavřeme vyvařenými víčky. Pokud Vám omáčka vychladne, tak jí musíte znovu ohřát. A nejpozději teď oceníte ten velký hrnec. Ohřívejte omáčku velice pomalu, nebo jej bude plná kuchyň. Konzistence je zhruba jako dětská kaše a klidně vyprskne metr daleko.

Jak vyvářet sklenice: dejte je do trouby na 20 min, při teplotě 120 °C. Víčka stačí nechat vyvařit 5 minut a pod pokličkou nechat dojít dalších 15 minut. Z víček jenom odklepejte vodu, neotírejte je utěrkou. Hrany skleniček, když se úplně netrefíte s omáčkou otřete navlhčenou papírovou kuchyňskou utěrkou, nikdy a fakt nikdy kuchyňským hadříkem.

Nalepte etiketu (fakt se to hodí) a skladujte na přiměřeně chladném místě. Omáčka by měla vydržet i jeden rok. Po otevření spotřebujte do týdne.

Další využití:

jako dip: přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a bylinky. Jako dip k brambůrkám, krekrům nebo syrové zelenině

jako pomazánka: přidejte do pomazánkověho másla. Přidávejte postupně a stále míchejte. Klidně přidejte trochu tvarohu a nadrobno nasekanou sladkou nebo ostrou papričku, nebo jinou zeleninku, která křupe, bylinky.

Recept na ohnivé roury (těstoviny) bude brzy. ODKAZ

 

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení