Sleva až 20 %? Jak na to? Klikni zde

 

Okra, Ibíškovec jedlý, 25 semínek

Okra, Ibíškovec jedlý, 25 semínek

Hodnocení produktu: Zatím bez hodnocení. Buďte první!

Vaše hodnocení:

NOVINKA

Okra, Gombo, Ibíškovec jedlý (Abelmoschus esculentus, Hibiscus suculentus), 25 semen. Země púvodu: Španělsko.

49 Kč s DPH

42,61 Kč

Dostupnost: Na dotaz

Okra, Ibíškovec jedlý

Abelmoschus esculentus, Hibiscus suculentus

 

Okra pochází pravděpodobně z východní Afriky z oblasti Egypta, kde se pěstovala jíž před 3000 až 4000 lety. Dnes se pěstuje na celém světě. Je velice oblíbená v indické kuchyni, na blízkém východě, v Africe ale taky v Karibiku. Určitě jste se setkali s okrou při dovolené v Řecku nebo Turecku.


Okra je jídlo chudých. Ale těžko Vás o tom přesvědčím, jestli jste někdy viděli balení 50 g okry v českém supermarketu.


Její chuť připomíná cuketu. Ale takovou cuketu s příchutí :-). Může být i docela aromatická. Není příbuzná s lilkem nebo cuketou, ani okurkou, ale je z čeledi slézovitých. Český výraz je Ibíškovec jedlý.


Pěstuje se podobně jako papričky. V naších podmínkách se musí od března předpěstovat v květináčích. Rostlinky vysazujeme v polovině května, když už nehrozí mrazíky. Následně potřebují rostlinky hodně sluníčka a vláhy.


Plody se sklízí nezralé a musí se stříhat těsně pod plodem, nejlépe nůžkami. Tím se podpoří růst dalších tobolek. Používejte rukavice, protože někomu může dotek chlupaté stonky a lístečků podráždit kůži. Plody tento problém nezpůsobují.


Co s okrou?


Okra je velice zdravá a málo kalorická. Při vaření začne po několika minutách pouštět drobný sliz. Hodí se to, když potřebujete zahustit omáčku. Pokud to žádoucí není, stačí okru před vařením naložit do vody s octem.
Nakrájená na drobné plátky se dá konzumovat čerstvá. Nakládaná jako okurka, je to parádní změna. Nakládaná do oleje, třeba trochu prošpikovaná česnekem, je to přímo kulinářský poklad. Krásná příloha k masu nebo jen tak na mlsání.


Klíčení: cca. 14 dní při 22°C

Nový komentář

* (Povinné)

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info