Mexický koriandr
Eryngium foetidum
Máčka smrdutá
Culantro nebo Culentro
alcapate
recao
Thai koriandr
Mexický koriandr je rozšířený a hojně užívaný po celé Jižní Americe. Je mnohem silnější vůně, díky tomu se dá usušit a použít i v zimě. V lidovém léčitelství se používal proti chřipce, horečce, žaludečním problémům, vysokému krevnímu tlaku, malárii a dalším chorobám. My spíše oceníme jeho kulinářské využití, například k marinování, zdobení talíře, do bylinkové zálivky, nesmí chybět ve vietnamské polévce Pho Bo.
Pěstování mexického koriandru: Musíte mít trpělivost, protože jeho klíčení trvá 2-3 týdny. Na stanoviště vysévejte koncem května. Můžete si jej také předpěstovat v teple od března do dubna. Po vzejití jej přepíchejte do pěstebních buněk a mírně zalévejte. Po zmrzlých už přesaďte ven. Nezapomeňte, že mexický koriandr není mrazuvzdorný. Klíčení: 21 dní při 22°C, plné slunce